Poate părea ușor să cumperi sau să instalezi un sistem de panouri solare – până la urmă, ai nevoie de panouri și de cabluri pentru a le conecta, nu? Evident, întregul sistem este mult mai complex; transmiterea energiei solare către locuința ta este un proces complicat care implică, pe lângă transformarea energiei solare în curent electric și o înțelegere/conexiune cu rețeaua națională de energie (în cazul unui sistem on-grid).
Totuși, aceste dificultăți nu sunt menite să provoace îndoieli sau dubii privind instalarea unui sistem. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți face în ziua de astăzi privind energia electrică este achiziționarea unui kit panouri solare și exploatarea acestuia la maxim!
Iată așadar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le știi înainte de achizie, lucruri care vor elimina din dubiile și posibilă nesiguranță pe care le ai legate de sistemele fotovoltaice!
Tipul și dimensiunea panourilor solare
Ar fi foarte simplu că toate panourile solare să fie identice. Din păcate, nu sunt! Există panouri de dimensiuni diferite, dar și de tipuri diferite, aspect care influențează în mod direct eficientă acestora, implicit capacitatea de producție de energie electrică.
Strâns legat de tip și dimensiune este prețul panourilor solare. Panouri de dimensiuni mici, dar eficiente, vor avea un preț mai ridicat, de exemplu, în timp ce panourile de dimensiuni mari, dar de tip mai vechi, pot părea mai accesibile. Din fericire, poți achiziționa și un kit panouri solare – panourile sunt de același tip, deci compatibile, iar sistemul este pus la punct luând în calcul eficientă (și știi totul despre el înainte de achiziție).
Potențialul de economisire
Un sistem de panouri solare este instalat cu un singur scop – cel de a reduce costurile aferente consumului de energie electrică. Scurt și la obiect! Prin urmare, trebuie să afli din timp care este potențialul de economisire pe care îl implică un astfel de sistem, aspect care este influențat de foarte multe lucruri.
De exemplu, trebuie să analizezi zona în care locuieșți. Locuința ta poate consumă 10 kW pe zi, sistemul poate produce, în condiții optime, 10 kW pe zi, dar zona în care locuiești poate să nu garanteze condiții optime în fiecare luna din an. Te poți întâlni cu situații în care, pentru 4-6 luni din an, sistemul solar să producă mult mai puțîn decât consumi.
Trebuie să ai în vedere toți factorii care pot influență eficientă sistemului fotovoltaic!
Reglementările și subvențiile locale
Există legi la nivel local pe care trebuie să le respecți? Mai mult, există subvenții – locale sau naționale – care îți pot oferi suport financiar pentru a achiziționa un kit panouri solare mai eficient? Trebuie să știi toate aceste lucruri din momentul în care decizi că vrei să ai un sistem solar instalat pe casă.
În timp, reglementările și subvențiile pot suferi modificări, motiv pentru care ar trebui să știi ce să verifici frecvent încă de la decizia inițială de a instala un sistem solar.
Costurile totale implicate
Achiziționarea și instalarea unui kit panouri solare nu reprezintă întreg procesul pe care trebuie să-l parcurgi. Trebuie, în unele cazuri, să obții avizele necesare, să pui la punct un contract cu rețeaua națională de energie, să faci modificări la nivelul acoperișului, să construieșți unități suplimentare în curte pentru acumulatori, de exemplu și multe altele.
Specialistii Lumio Energy îți pot oferi toate informațiile de care ai nevoie, fie că doreșți să achiziționezi un kit panouri solare sau ai nevoie de consultanță pentru proiectul tău. De la decizie și până la punerea în funcțiune a sistemului, echipa de experți Lumio Energy va fi alături de ține, oferindu-ti asistență de care ai nevoie!