Dintre toate băuturile tradiționale, palinca de prune se remarcă ca o băutură plină de personalitate și mister, fiind un simbol al ospitalității românești. Dar pe lângă aspectele sociale și culturale care o caracterizează, palinca este și o băutură cu multiple beneficii pentru sănătate.
Câte un pahar de palincă consumat ocazional, nu îți îmbunătățește doar starea de spirit, ci și pofta de mâncare, digestia și circulația, îți protejează corpul de acțiunea agenților patogeni și îți oferă o doză generoasă de antioxidanți.
Surprinzătoarele beneficii ale consumului moderat de pălincă
Îmbunătățirea poftei de mâncare
Consumul moderat de palincă stimulează pofta de mâncare și îmbunătățește absorbția anumitor nutrienți în organism. Dar, pe de altă parte, consumul excesiv de palincă are efecte negative asupra sănătății.
Îmbunătățirea digestiei
Consumul moderat de palincă stimulează secreția de enzime digestive, facilitând digestia. De asemenea, reducă disconfortul abdominal cauzat de digestia anumitor alimente, reducând balonarea.
Îmbunătățirea sistemului circulator
Consumul moderat de palincă poate ajută la dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățește circulația sângelui. Acest lucru contribuie la reducerea riscului reprezentat de bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială și ateroscleroza.
Efecte antiseptice
Într-unele țări, palinca se consumă și ca remediu tradițional pentru ameliorarea durerilor de gât sau pentru tratarea unor afecțiuni respiratorii minore. Se consideră că palinca are anumite proprietăți antiseptice care pot ajuta la combaterea bacteriilor și a microorganismelor.
Sursă de antioxidanți
Palinca, asemenea multor altor băuturi alcoolice care se obțin prin distilare, conține antioxidanți prețioși cum ar fi: polifenolii, care au rolul de a proteja celulele împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi. Acești antioxidanți pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și unele tipuri de cancer.
Cum se consumă palinca pentru a profita la maxim de beneficiile ei?
Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, consumul excesiv de palincă poate avea consecințe negative asupra sănătății și poate cauza dependență, leziuni hepatice, probleme digestive și accidente vasculare cerebrale. De aceea palinca nu trebuie consumată în cantități mari și nici zi de zi.
De asemenea, chiar dacă se obișnuiește a fi consumată înainte de masă, palinca nu trebuie băută înainte de prima oră a dimineții, ci de preferat înainte de masa de prânz sau cină și, după ea, este bine să se consume o masă echilibrată, cu diferite tipuri de alimente.
Palinca se poate servi în pahare mici, ca cele folosite pentru shot-uri, dar și în pahare whisky, exact așa cum ai proceda cu oricare altă băutură tare. Mai mult, o poți bea dintr-o dată sau o poți savura sorbind-o încet, cu înghițituri mici. Ar fi bine să nu consumi și alte tipuri de alcool atunci când bei palincă și să nu uiți nici de apă pe care s-o servești alături de palincă în pahare de apa generoase pentru că ori de câte ori consumi alcool, indiferent de tipul său, este important să te hidratezi corespunzător.
Palincă românească de prune de cea mai bună calitate
Pe platforma Fabricat în RO găsești palincă românească de cea mai bună calitate de la producători de top din țara noastră cum ar fi Distileriile Tomșani. Fabricat în RO este cea mai mare comunitate destinată producătorilor din România, un loc unde cei mai talentați producători români și furnizori de servicii își prezintă oferta potențialilor cumpărători.